Acupunctuur werkt pijnstillend!

{ 18 april, 2013 }


Acupunctuur verzacht spierpijn. De naalden stimuleren de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller adenosine.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zou je met behulp van acupunctuur de veertien energiebanen waardoor je levensenergie of chi stroomt, kunnen beïnvloeden. Hoewel de methode al 2.500 jaar bestaat, staat de westerse geneeskunde er nog steeds sceptisch tegenover en wordt het effect van de naaldentherapie in de regel toegeschreven aan het placebo-effect. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het gerespecteerde vakblad Nature Neuroscience, levert het bewijs dat bepaalde acupunctuurtoepassingen wel eens wetenschappelijk verantwoord zouden kunnen zijn. Bij muizen met een ontstoken pootje dan toch. Britse neuronwetenschappers gaven muizen een traditionele acupunctuurbehandeling, waarbij dunne naalden dertig minuten lang in de huid werden gebracht en om de vijf minuten gedraaid werden. De onderzoekers plaatsten de naalden op een specifiek punt in de knie – het Zusanlipunt – dat overeenkomt met een traditioneel acupunctuurpunt bij de mens.

Het resultaat was verbluffend: de pijnreactie bij de beestjes nam met twee derde af, en in het weefsel rond de naalden bleek de concentratie van adenosine – een natuurlijke pijnstiller – met een factor 24 te zijn vermenigvuldigd. Adenosine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het onderdrukken van pijnsignalen.
Als dezelfde acupunctuurbehandeling uitgevoerd werd bij genetisch gemanipuleerde muizen die niet in staat waren om adenosine aan te maken, haalde dat niets uit. En bij niet-gemanipuleerde muizen die een middel kregen om de levensduur van adenosine te verlengen, hielden de pijnstillende effecten langer aan. Dat bewijst volgens de wetenschappers dat het wel degelijk de adenosine is die de pijn onderdrukt bij acupunctuur. Of de techniek ook bij mensen werkt, moet nog verder onderzocht worden.

BRON: University of Rochester, VK – EOS nr 7/8 juli/augustus 2010

Rubrieken: Acupunctuur, Chinese geneeskunde, Opleiding acupunctuur, Opleiding Chinese geneeskunde, Traditionele chinese geneeskunde ~ Trackback

1 Reactie op “Acupunctuur werkt pijnstillend!”

  1. 1
    Biek

    Was al bekend dat de pijndempende werking teniet kon worden gedaan door Nalorphine, een middel wat de opiaten van de recetoren jaagt

Reageer