Een belangrijk principe uit Chinese geneeskunde (en vooral uit qigong, taichi) legt de nadruk op het geaard zijn, de aarde onder uw voeten voelen.

Volgens dit principe heeft de aarde een yinne natuur, de hemel is yang van natuur en de mens staat tussen deze 2 energiebronnen. De hemelse energie (qi) komt binnen langs het hoofd . De aardse energie komt binnen via de voetzolen. De yinne energie stroomt door de yinne meridianen die van onder naar boven lopen. De yange energie stroomt van boven naar beneden via de yange meridianen.

De wetenschap zegt dat ons lichaam een krachtige geleider van elektrische impulsen is of zoals de biofysicus James Oschman het zegt: “ de levende matrix “. Cellen bevatten een inwendig geraamte, het cytoskelet. Dit cytoskelet verbindt alle onderdelen van de cel met elkaar, met de celwand en ook verder naar buiten. In het gebied buiten de cellen bevindt zich, – van je hoofd tot aan je voeten – , eveneens een cellulair netwerk van geleidend collageen en andere eiwitten die met de celwand verbonden zijn.

Wetenschappers hebben aangetoond dat de aarde een eindeloze voorraad negatief geladen vrije elektronen (yinne energie) bevat.
Als we op blote voeten lopen, komt het voorste gedeelte van de voetzool in contact met de aarde. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde bevindt zich in dit gebied een belangrijk acupunctuurpunt dat bekent staat als nier 1 (Kidney 1 of KI 1). Dit punt is een belangrijke toegangspoort voor de opname van aarde-qi. De niermeridiaan staat in verbinding met de blaasmeridiaan die dan weer (via zijn Back-shu punten ) contact maakt met al de belangrijke organen.

Een elektrofysiologisch onderzoek uitgevoerd door Chevalier en Mori, met 58 proefpersonen (gepubliceerd in het tijdschrift: Subtle Energy and Energy Medicine in 2007) toont aan dat chronische ontstekingen verminderen, wanneer de proefpersonen meer contact hebben met de aarde. Doordat negatief geladen elektronen (vanuit de aarde) de positief geladen vrije radicalen opruimt. Deze vrije radicalen zijn tevens de oorzaak van vroegtijdig verouderen.

Dus regelmatig met blote voeten op de grond lopen (op het strand, in je tuin, park, zelfs op beton), in de tuin werken (met je handen in de grond bezig zijn) of gewoon op de grond gaan liggen als het weer het toelaat.

Rubrieken: Chinese geneeskunde, Chinese geneeswijzen, Opleiding Chinese geneeskunde, Traditionele chinese geneeskunde ~ Trackback

Reageer