Acupunctuur bij verslavingen

{ 18 maart, 2015 }

De “National Acupuncture Detoxification Association (NADA) werd in 1985 opgericht door Michael O. Smith, MD, Dac, ter bevordering van de integratie van de ooracupunctuur bij de behandeling van verslavingen . Dr. Smith begon meer dan 25 jaren geleden heroïne verslaafde patiënten met acupunctuur te behandelen in het kader van een verzorgingsprogramma voor verslaafden in het Lincoln Hospital dat gelegen was in het door drugs geteisterde getto de South Bronx van New York. Hij constateerde dat door het regelmatig toepassen van acupunctuur bij sommige patiënten de ontwenningssymptomen sterk afnamen zodat zij in staat waren om te stoppen met het gebruik van methadon. Hij stelde eveneens vast dat de patiënten die regelmatig gebruik maakten van deze sessies langer in het ontwenningsprogramma bleven en minder afhankelijk werden van hun drug. Zij rapporteerden een algemeen gevoel van welbehagen en een vermindering van hun hunker naar hun drug en er was een duidelijk verminderd herval.

Dr. Smith benadrukte dat acupunctuur een aanvullende therapie is naast andere therapieën zoals gesprekstherapie, psychotherapie,
zelfhulpgroepen ea. en dus geen alternatief is voor de Westerse standaard ontwenning behandeling.

Om acupunctuur in een dergelijk programma te incorporeren is het toch noodzakelijk om zich wat vertrouwd te maken met de filosofie van Oosterse geneeskunst en dit is wat de integratie van de Westerse en Oosterse paradigma’s wat bemoeilijkt.

De Westerse ontwenningsbehandeling is confronterend en werkt op de veronderstelling dat de ontkenning bij de patiënt moet verdwijnen vooraleer het tot een herstel kan komen. Herval is vaak aanleiding tot opstappen uit het programma alhoewel iedereen toegeeft dat herval deel uitmaakt van de ziekte. Iedereen weet dat verslaving een ziekte is van liegen – tegenover zichzelf en tegenover anderen – en toch zijn de meeste behandelingen sterk gebaseerd op het verbale onder de vorm van counseling, vergaderingen, of zelfhulpgroepen. Medicatie is nuttig op korte termijn voor detoxificatie maar in het algemeen minder effectief voor onderhoud en bovendien duur. Iedereen, zowel verslaafden als niet verslaafden , die het standaard NADA 5 punten ooracupunctuur protocol heeft meegemaakt kan u vertellen dat men zich na de behandeling beter voelt: “kalm maar vol energie”, “lichter” en “relaxer” zijn enkele opmerkingen.

Het NADA protocol bestaat uit het plaatsen van 5 naaldjes in elk buitenoor op plaatsen die de leegte van energie in de interne organen aanvullen en ook kalmerend werken op het zenuwstelsel. Nadien blijven de patiënten gedurende 30-45 minuten rustig op hun stoel zitten waarna de naalden verwijderd worden. Dit protocol biedt aldus de mogelijkheid tot een niet verbaal contact met de patiënten die vaak weinig communicatieve vaardigheden hebben en er ook vaak niet van houden om te praten. De naalden geven hen een excuus om stil te zitten in een veilige , niet verbale en ondersteunende omgeving en zich te concentreren en voor te bereiden op de volgende stap in het proces. Bovendien geeft dit protocol een medicatievrij geïntroduceerd gevoel van welbevinden waarbij de patiënten ondervinden dat het gevoel van binnenuit komt en niet door een stof die op de naalden is aangebracht. Dit gevoel helpt hen om te geloven in de capaciteit tot genezing van hun lichaam. Na verloop van tijd geeft dit hen het vertrouwen dat nodig is voor herstel en geeft het hen de motivatie om niet meer tot herval te komen.

Algemeen kan men stellen dat het NADA protocol de verslavingssymptomen van alcohol en drugs vermindert, preventief werkt om herval te voorkomen, ondersteunend werkt bij de detoxificatie en angst, slaapstoornissen en agitatie vermindert.

NADA wordt momenteel reeds in meer dan 35 landen in de wereld toegepast in ontwenningsklinieken en -centra. Bij ons weten zijn er tot op heden in België en Nederland nog geen initiatieven in die zin genomen.

Voor meer informatie over acupunctuur detoxificatie zie www.otcg.be.

Lees meer »


Gepost in Acupunctuur, Chinese geneeskunde, Chinese geneeswijzen, Opleiding acupunctuur, Opleiding Chinese geneeskunde, Traditionele chinese geneeskunde ~ Geen Reactie

Kurkuma als ontstekingsremmer

{ 12 maart, 2015 }

Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa.

Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indische saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India. Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma.

De beste manier om ontstekingen te remmen in het lichaam is om gebruik te maken van kurkuma. Kurkuma zo geel als goud en zeker ook zo kostbaar als goud en overal in elke supermarkt te krijgen. De werking van kurkuma is ontstekingsremmend. Het wordt ook gebruikt om de groei van kankercellen te stoppen.

Mensen met kanker wordt aangeraden om zeker elke dag kurkuma te eten. Ook bij chronische ontstekingen in het lichaam kan kurkuma ondersteunend werken bij een acupunctuur behandeling.

Hoe te gebruiken:
Elke dag een halve eetlepel kurkuma door het eten of de yoghurt. Wat lijnzaadolie er bij en een snufje zwarte peper. De lijnzaadolie zorgt voor een betere opname van kurkuma door het lichaam en de zwarte peper zorgt voor een betere doorvoer door de darm wand. Tevens bevat lijnzaad olie veel omega 3. Omega 3 werkt ook ontstekingsremmend.

Je kan ook een potje kurkuma met olie mengen totdat de kurkuma omgeven is van olie. Wat peper er bij en klaar is je medicijn.

De kracht van kurkuma is ongekend. Maar naast de kurkuma zijn er tientallen planten, wortels en paddenstoelen die je kan gebruiken in de therapie. Wil je meer weten….. geef je dan op voor de voedingscursus!

Dolf Chin See Chong
OTCG

Lees meer »


Gepost in Chinese geneeskunde, Chinese geneeswijzen, Opleiding Chinese geneeskunde, Traditionele chinese geneeskunde, Voeding ~ Geen Reactie