Onmetelijk

{ 26 mei, 2015 }

Nogmaals drong dit besef vorig weekend op het schitterende TCM Kongress Rothenburg tot me door: hoe onmetelijk de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) toch is!

Een onmetelijke hoeveelheid kennis en ervaring, in de loop van twintig eeuwen te boek gesteld, waarmee ongetwijfeld een hele bibliotheek kan worden gevuld. Een mensenleven is te kort om al deze kennis te kunnen aanleren en praktiseren, laat staan meester te worden. Bovendien blijft de TCG ook nog constant te evolueren, en wordt deze bibliotheek dus alleen maar omvangrijker en onmetelijker. Het aanbod aan cursussen en lezingen in Rothenburg was navenant verrassend ruim en gevarieerd, op sommige tijdstippen zou je jezelf in drie willen splitsen om overal tegelijk te kunnen zijn…

Onmetelijk interessant ook: hoe verder men zich erin verdiept, hoe intenser de drang naar meer kennis. Dit viel ook af te leiden aan het aantal deelnemers aan dit congres: meer dan 1200 ingeschrevenen, allen gepassioneerd om hun kennis en ervaring te verruimen en verrijken. Ook ik voelde mijn geestdrift tijdens deze dagen weer volop aangewakkerd worden.

Onmetelijk wijdverbreid niet te versmaden: in alle uithoeken van deze aardbol wordt aan TCG gedaan. Zodra de TCG ergens voet aan wal zet, is ze er al snel niet meer weg te slaan, niet in het minst dankzij haar hoge succesratio. De deelnemers in Rothenburg kwamen – misschien niet zo verwonderlijk – uit meer dan 40 landen!

De toekomst van de TCG ziet er stralend uit, ik ben overtuigd dat haar nog een onmetelijk lang voortbestaan beschoren is!

Harald Van der Biest
Docent OTCG

Rubrieken: Chinese geneeskunde, Chinese geneeswijzen, Opleiding acupunctuur, Opleiding Chinese geneeskunde, Traditionele chinese geneeskunde ~ Trackback

Reageer