Obesitas is de nieuwe epidemie. Men spreekt tegenwoordig zelfs van “Globesitas”. Ongeveer de helft van de Belgische of Nederlandse bevolking lijdt aan overgewicht. Twintig procent is echt obese. In alle Europese landen neemt obesitas toe en als het zo doorgaat lijdt in 2050 een derde van de bevolking aan diabetes als gevolg van overgewicht. In de Verenigde Staten en Australië keert de levensverwachting zelfs al om, ze daalt in plaats van te stijgen, door de mortaliteit ten gevolge van overgewicht. Het medisch “Obesitas Forum” pleit er zelfs voor dat Obesitas erkend wordt als een chronische ziekte. Uit een recente enquête blijkt dat twee op de drie Belgen of Nederlanders willen vermageren. Een kwart wilt ook dat het snel gaat, hoewel wetenschappelijk vast staat dat snel vermageren op lange termijn geen effect heeft.

De actueel beschikbare gegevens betreffende de resultaten bij behandeling van obesitas zijn vaak teleurstellend, zeker wanneer men het heeft over de ‘lange termijn’-resultaten. De klassieke behandeling van obesitas is gebaseerd op dieet-calorische ontbering gekoppeld aan een eiwit-, koolhydraat- en vetten-evenwichtig dieet. Het gebruik van anorexantia kan weliswaar in zekere mate een effectief gewichtsverlies op korte termijn bewerkstelligen maar is zeker niet vrij van ongunstige neveneffecten.

Tegen het eind van de zeventiger jaren en het begin van de jaren tachtig verschenen publicaties in internationale medische tijdschriften betreffende de toepassing van Auriculotherapie/Auriculomédecine bij het behandelen van obesitas en nutritieve en metabole storingen. Deze studies toonden aan dat stimulatie van de oorschelp op welbepaalde punten duidelijk gunstige effecten kan hebben (consequente gewichtsvermindering) bij obesitas, indien geïntegreerd in een multidisciplinaire aanpak (voeding, lichaamsbeweging, levensgedrag). Al deze studies beoogden primair het afzwakken van het hongergevoel en het toenemen van het verzadigingsgevoel, maar tegelijkertijd ook het behandelen van de vergezellende negatieve psychologische neveneffecten van een dieet, zoals angst, geïrriteerdheid en stemmingswisselingen.

Ter gelegenheid van internationale Auriculotherapie- en Auriculomédecine-symposia hebben 2 Japanse obesitas-specialisten prof. Shirashi en dr. Ikezono uit Tokio de resultaten bekend gemaakt van hun studies welke ze hebben uitgevoerd op ratten. Hun uitgebreid en gevorderd onderzoekswerk heeft geleid tot het beter begrijpen van het effect van bepaalde oorpunten op de hersenen, meer bepaald op de hypothalamus. Deze technieken worden uit de doeken gedaan tijdens de nascholingen van de cursus Auriculomedicinae.

JP Rooms
Acupuncturist/Auriculomédecine OTCG


Rubrieken: Chinese geneeswijzen, Traditionele chinese geneeskunde, Voeding ~ Trackback

Reageer