Kurkuma als ontstekingsremmer

{ 12 maart, 2015 }


Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa.

Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indische saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India. Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma.

De beste manier om ontstekingen te remmen in het lichaam is om gebruik te maken van kurkuma. Kurkuma zo geel als goud en zeker ook zo kostbaar als goud en overal in elke supermarkt te krijgen. De werking van kurkuma is ontstekingsremmend. Het wordt ook gebruikt om de groei van kankercellen te stoppen.

Mensen met kanker wordt aangeraden om zeker elke dag kurkuma te eten. Ook bij chronische ontstekingen in het lichaam kan kurkuma ondersteunend werken bij een acupunctuur behandeling.

Hoe te gebruiken:
Elke dag een halve eetlepel kurkuma door het eten of de yoghurt. Wat lijnzaadolie er bij en een snufje zwarte peper. De lijnzaadolie zorgt voor een betere opname van kurkuma door het lichaam en de zwarte peper zorgt voor een betere doorvoer door de darm wand. Tevens bevat lijnzaad olie veel omega 3. Omega 3 werkt ook ontstekingsremmend.

Je kan ook een potje kurkuma met olie mengen totdat de kurkuma omgeven is van olie. Wat peper er bij en klaar is je medicijn.

De kracht van kurkuma is ongekend. Maar naast de kurkuma zijn er tientallen planten, wortels en paddenstoelen die je kan gebruiken in de therapie. Wil je meer weten….. geef je dan op voor de voedingscursus!

Dolf Chin See Chong
OTCG



Rubrieken: Chinese geneeskunde, Chinese geneeswijzen, Opleiding Chinese geneeskunde, Traditionele chinese geneeskunde, Voeding ~ Trackback

Reageer