TuiNa: what’s in a name?

{ 8 januari, 2015 }


De meeste mensen kunnen zich wel iets voorstellen bij Traditionele Thaise Massage of zullen in-stemmend knikken als je hen verteld dat Shiatsu een soort drukpunt massage uit Japan is.

Als je hen zou vragen wat TuiNa is, zal slechts een enkeling kunnen beamen dat dit de benaming is van de Traditionele Chinese Massage is. En dat is opmerkelijk aangezien deze massage historisch als de moeder van alle massages kan beschouwd worden.

Reeds tweeduizend jaar geleden werd de Chinese therapeutische massage beschreven in genees-kundige boeken. Tuina wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) al even lang als een volwaardige therapie beschouwd naast acupunctuur, kruiden en taiji/qigong. Tui betekent trouwens wrijven en Na betekent opheffen, twee van de vele massage handgrepen dus uit de TuiNa. Deze handgrepen vindt men ook terug in de westerse massage.

Een TuiNa behandeling kan o.a. bestaan uit het masseren van acupunctuur punten en energieba-nen, het losmaken van gewrichten, cupping enz. Heel belangrijk hierbij voor de therapeut zijn: een correcte houding, voldoende vaardigheid van de handgrepen en technieken, inzicht in de theorieën van de TCG, voldoende mate van gevoeligheid en zich kunnen concentreren.

In België kan je een sterk onderbouwde beroepsopleiding tot TuiNa therapeut volgen bij het Opleidingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen (www.otcg.be). Het leren behandelen van heel diverse klachten met veel praktijktraining zijn sleutelbegrippen voor deze opleiding.

Tim Mallants
Docent Tuina.

Rubrieken: Geen categorie ~ Trackback

TuiNa: what’s in a name?

{ 8 januari, 2015 }

De meeste mensen kunnen zich wel iets voorstellen bij Traditionele Thaise Massage of zullen in-stemmend knikken als je hen verteld dat Shiatsu een soort drukpunt massage uit Japan is.

Als je hen zou vragen wat TuiNa is, zal slechts een enkeling kunnen beamen dat dit de benaming is van de Traditionele Chinese Massage is. En dat is opmerkelijk aangezien deze massage historisch als de moeder van alle massages kan beschouwd worden.

Reeds tweeduizend jaar geleden werd de Chinese therapeutische massage beschreven in genees-kundige boeken. Tuina wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) al even lang als een volwaardige therapie beschouwd naast acupunctuur, kruiden en taiji/qigong. Tui betekent trouwens wrijven en Na betekent opheffen, twee van de vele massage handgrepen dus uit de TuiNa. Deze handgrepen vindt men ook terug in de westerse massage.

Een TuiNa behandeling kan o.a. bestaan uit het masseren van acupunctuur punten en energieba-nen, het losmaken van gewrichten, cupping enz. Heel belangrijk hierbij voor de therapeut zijn: een correcte houding, voldoende vaardigheid van de handgrepen en technieken, inzicht in de theorieën van de TCG, voldoende mate van gevoeligheid en zich kunnen concentreren.

In België kan je een sterk onderbouwde beroepsopleiding tot TuiNa therapeut volgen bij het Oplei-dingsinstituut voor Traditionele Chinese Geneeswijzen (www.otcg.be). Het leren behandelen van heel diverse klachten met veel praktijktraining zijn sleutelbegrippen voor deze opleiding.

Tim Mallants
Docent Tuina.Rubrieken: Chinese geneeskunde, Chinese geneeswijzen, Opleiding Chinese geneeskunde, Traditionele chinese geneeskunde ~ Trackback

Reageer