Groene thee goed voor geheugen.

{ 11 september, 2012 }


BAARN – Eerder onderzoek liet zien dat groene thee helpt bij afvallen, het cholesterol verlaagt en barst van de antioxidanten. Een nieuwe studie toont de voordelen voor het geheugen en het ruimtelijk inzicht.
“Groene thee is wereldwijd een populaire drank”, vertelt onderzoeker Yun Bai van de Third Military Medical University in Chongqing China.
“Verschillende onderzoeken toonden al de voordelen van groene thee op de gezondheid van hart en bloedvaten, maar er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat groene thee invloed heeft op de mechanisme in de hersenen.”

Tijdens het onderzoek keken de wetenschappers naar EGCG, een chemische stof in groene thee. EGCG is een antioxidant en volgens de onderzoekers beschermt deze stof tegen degeneratieve aandoeningen die vaak het gevolg zijn van ouder worden. “We denken dat ECG ingrijpt op de vorming van neuroncellen: hierdoor verbetert het cognitief functioneren,” aldus Bai.
Muizen
Samen met zijn collega’s bestudeerde Bai twee groepen muizen. De ene groep kreeg EGCG toegediend, de ander niet. Gedurende drie dagen werden de muizen getraind om een zichtbaar platform te vinden in de doolhof, daarna volgde een training van zeven dagen om een verborgen platform in een doolhof te vinden. De EGCG-muizen vonden het verborgen platform beduidend sneller.

Bai: “Ons onderzoek laat zien dat de stof EGCG de productie van neuron voorlopercellen beïnvloedt, zowel in het laboratorium als bij muizen. Hierdoor begrijpen we beter waarom groene thee een positief effect heeft op het geheugen en het ruimtelijk inzicht. Het helpt ons misschien zelfs in de strijd tegen degeneratieve ziekten en geheugenverlies.”

Bron: Medinews.be

Rubrieken: Chinese geneeskunde, Traditionele chinese geneeskunde, Voeding ~ Trackback

Reageer