Chocolade werd lang bekeken als lekker snoep maar waarvan het gebruik schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Sinds korte tijd wordt een bepaald soort chocolade anders bekeken. Zwarte cacaoproducten beschikken zelfs over gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Donkere chocolade dankt die ‘gezonde interesse’ omdat het polyfenolen bevat. polyfenolen zijn antioxidanten van hetzelfde type dat terug gevonden wordt in rode wijn of groene thee. In zwarte chocolade zitten ook fytosterolen die de absorptie van slechte cholesterol afremt en het menselijk organisme beschermt tegen de vorming van bloedklonters. Donkere chocolade beschikt tot slot ook over een vetzuur die de vorming van goede cholesterol positief beïnvloedt. Samengevat bevordert donkere chocolade de gezondheid van hart- en bloedvaten.

Chocolade met een zeer hoog cacaogehalte (minimum 70 procent) heeft nog andere goede eigenschappen. De chocolade produceert in de hersenen endorfinen. Dat zijn ‘feel good’ stoffen die soms in extreme mate geconsumeerd worden door depressieve mensen of personen die blootgesteld worden aan chronische stresstoestanden.
Uit een Amerikaanse studie blijkt tot slot dat het wekelijks eten van een kleine hoeveelheid donkere chocolade mensen iets meer optimistisch stemt.
De onderzoekers waarschuwen wel dat meer donkere chocolade eten dan weer slecht is voor de gezondheid. Een kleine portie per week volstaat en is zelfs aan te raden.

Bron: ABC Gezondheid.

Rubrieken: Voeding ~ Trackback

Reageer